Takaisin

Tuomme tutuksi: Pappelina

 ”Siitä hetkestä lähtien, kun Pappelina perustettiin, liikkeellepaneva voima on ollut luoda iloa ja antaa väriä kodeille ympäri maailmaa ainutlaatuisilla muovimatoilla.” 

Ruotsalaisen Pappelinan tarina alkaa vuodesta 1999, kun kudonnasta kiinnostunut 24-vuotias Lina Rickardsson muutti Göteborgiin opiskelemaan kudontaa. Pian hän jo suunnitteli ja valmisti itse pöytätabletteja sekä mattoja ja vieraili tuotteidensa kanssa eri yrityksissä. Tuhkolmassa sijatseva Norrgavel-myymälä ihastui Linan käsinkudottuihin mattoihin ja tilasi niitä 24 kappaletta. Muiden kiinnostus mattoihin vahvisti Linan rakkautta kudontaa kohtaan ja näin harrastuksesta syntyi yritys, Pappelina. Nimen takana on sanaleikki Linan nimestä sekä mattojen materiaalista.

Pappelinan nimi alkoi levitä ja pian Lina huomasi, ettei pystynyt enää yksin tuottamaan kaikkia tilauksia. Hän alkoi etsiä kudontatehdasta, joka voisi auttaa. Ruotsissa moni kudontatehdas kärsi tuolloin suurista ongelmista ja osa jopa suljettiin kokonaan. Kovan etsinnän jälkeen Lina löysi kuitenkin Dalarnasta pienen perheomistuksessa olevan kudontatehtaan, joka oli toiminut jo 1940-luvulta lähtien. Tehtaassa oli tuolloin kolme työntekijää ja he toivottivat Linan lämpimästi tervetulleeksi joukkoonsa.

Pappelina tuotteen valmistus    Pappelina tuotteen valmistus

Rakkaus kirkkaisiin väreihin

Tehtaassa työskennellessään Lina löysi 1970-luvulla käytettyjä värikkäitä muovinauhoja. Näistä hän saikin insipiraation kokeilla uudenajan muovimattoa, joka toteutettaisiin kauniin kirkkaissa sävyissä. Täysin uuden liimaustekniikan ja kaksinkertaisen materiaalin ansiosta saatiin luotua matto, jollaista ei aiemmin oltu nähty markkinoilla.

Mattoon oltiin aluksi hyvin skeptisiä, sillä sen hinta nousisi korkeaksi suuren materiaalimenekin vuoksi. Lina kuitenkin luotti ideaansa paksusta, värikkäästä muovimatosta ja tuotteen kehittelyä jatkettiin. Ensimmäisen kerran matto esiteltiin Tukholman messuilla vuonna 2000, ja kova kysyntä vahvisti entisestään ajatusta uudesta ideasta: muovimattoja myytiin 124, yli sata enemmän kuin aiemmin suosiossa olleita pellavamattoja. Tänä päivänäkin Lina ajattelee yhä noita 124 mattoa, jotka myytiin ensimmäisillä messuilla - ne olivat Pappelinan tarinan todellinen alku. 

Nykyään Pappelina kutoo noin 100 000 mattoa vuodessa työllistäen noin 40 ihmistä ja myyntiä on 26 maassa. Matot valmistetaan yhä edelleen Dalarnan kutomatehtaalla, minkä vuoksi tuotantokustannukset ovat korkeammat, kuin mitä ne voisivat muualla maailmassa olla. Tavoitteena on kuitenkin aina ollut rakentaa tuotemerkki, joka on täynnä laatua ja ylpeyttä. Tämä tavoite täyttyy parhaiten kutomalla mattoja Ruotsissa.

Pappelina Molly matto tunnelmakuva     Pappelina Vera matto tunnelmakuva

Käsityöperinteitä noudattaen

Pappelina on kehitellyt ja parannellut kudontateknologiaa jo 20 vuoden ajan, mutta alkuperäistä "sormenpäätuntumaa" ei ole unohdettu missään vaiheessa. Jokainen matto luodaan Ruotsissa intohimolla ja ylpeydellä yhdessä vanhojen käsityöperinteiden kanssa. Taidokkaasti suunnitellut ja korkealaatuisista materiaaleista kudotut matot edustavatkin palaa ruotsalaisesta käsityöperinteestä. 

Pappelina-mattojen kudontatekniikassa maton kuvio muodostuu kangaspuiden, loimen ja kuteiden sekä puisten mattosukkuloiden hyvin koordinoidussa yhteistyössä. Koska Pappelina suunnittelee ja valmistaa matot täysin itse alusta loppuun, voi tuotekehittelyä suorittaa helposti ja omin valtuuksin ilman välikäsiä. Moniosainen valmistusprosessi luo samalla loistavia työpaikkoja Ruotsiin ja pitää ruotsalaisen käsityöperinteen elossa. Myös logistiikka on helppoa ja ympäristöystävällistä, kun tuotanto ja jakelu sijaitsevat seinänaapurissa.

Pappelina maton valmistus    Pappelina tuotteen valmistus

Ennakkoluulojen rikkomista materiaalivalinnassa

Matoissa käytetään PVC-muovia, joka on täysin myrkytön materiaali. PVC:llä on syyttä huono maine, mikä juontaa juurensa menneisyydestä. Aikaisemmin PVC sisälsi lyijyä, kromia, kadmiumia ja ftalaatteja, jotka ovat haitallisia ympäristölle sekä ihmisille. Useimmat ihmiset ovatkin oppineet kyseistä materiaalia välttämään. Viime vuosikymmeninä PVC on kuitenkin muuttunut valtavasti ja materiaalista on tehty paljon tutkimusta. Nykyään PVC on 100 % turvallinen, kestävä ja täysin myrkytön materiaali.

PVC valmistetaan alhaisemmalla energiankulutuksella, kuin esimerkiksi tunnetut PP ja PET. Tämän vuoksi PVC:llä on myös pienemmät hiilidioksidipäästöt. PVC on valmistettu luonnonvaroista, kuten suolasta, öljystä ja eteenistä. Koostumuksensa ansiosta se on 100 % kierrätettävää, sillä se voidaan helposti sulattaa ja käyttää uudelleen. Pappelinan maton ostaessa voit olla varma, että se on valmistettu maailman korkeimpia ympäristöä ja työoloja koskevia vaatimuksia noudattaen.

Pappelina tunnelmakuva kylpyhuone     Pappelina Carl tunnelmakuva

Monikäyttöisyys & helppohoitoisuus

Kaikki Pappelinan muovimatot kestävät auringonvaloa ja UV-säteilyä. Värienkestävyyskokeet on suoritettu kansainvälisen standardin ISO 105-A05 mukaisesti. Kyseisessä testissä matot ovat saaneet tuloksen 4, korkeimman luokituksen ollessa 5. Halutessasi voit siis huoletta pitää mattoa kesäisin ulkonakin. Laajasta väri- ja kokovalikoimasta löytyy kauniita vaihtoehtoja niin kesämökille, lastenhuoneeseen, eteiseen kuin kylpyhuoneeseenkin. 

Hygieeninen matto on vettä ja pölyä hylkivä. Tämän ansiosta Pappelinan matto on ihanteellinen ihmisille, joilla on allergiaa tai astma. Pienimmät liat on helppo pyyhkäistä kostealla liinalla tai huuhdella pelkällä vedellä, mutta matto kestää myös konepesua ilman linkousta (30°C). Koska matto ei ime itseensä vettä, se kuivuu 60 minuutin kuluttua pesusta. Kun mattoa hoitaa oikein, saa siitä itselleen ihastuttavan ystävän vuosiksi. 

Katso kaunis "Pappelinan Tarina" -video 

Pappelina tuotteen valmistusSearch