Takaisin

String 75 vuotta!

Stringin juhlavuoden kunniaksi kerromme hyllyn koko tarinan sen syntyhetkestä tähän päivään. Lue mitä kaikkea mahtuu seitsemäänkymmeneenviiteen vuoteen:

Ruotsissa elettiin 1940-luvun loppupuolella kirjojen kulta-aikaa. 
Jokaisessa pienimmässäkin kylässä sijaitsi oma kirjakauppa, joita ihmiset ahkerasti käyttivät. Kirjojen vallatessa tasot ja nurkat huomattiin, ettei kirjoille ollut oikein keksitty minkäänlaista säilytyspaikkaa. Yksi Ruotsin suurimmista kustantajista, Bonniers Folkbibliotek päätti vastata tähän kysyntään järjestämällä kirjahyllykilpailun vuonna 1949.

     

Kirjahyllykilpailuun osallistui 194 erilaista ehdotusta eri puolilta maailmaa aina USA:sta ja Australiasta saakka. Kilpailussa etsittiin kirjahyllyä, joka olisi seinäkiinnitteinen, edullinen ja jatkettavissa tarpeen mukaan. Yksi kilpailuun osallistuneista hyllyistä oli nimeltään String.

String hyllyn suunnittelivat Nils (“Nisse”) ja hänen vaimonsa Kajsa Strinning. Heidän hyllynsä koostui vain kolmesta osasta: sinisistä seinäpaneeleista, mäntyhyllyistä ja metallisista kannakkeista.

String hylly voitti kovatasoisen kirjahyllykilpailun ja se siivitti String hyllyjen menestyksekkään tarinan aluilleen. String tuli Ruotsissa nopeasti tunnetuksi ja alle vuodessa hyllykokonaisuuksia myytiin yli 40 000. Tänä päivänä 75-vuotias String-tuoteperhe tunnetaan ympäri maailman ja se on laajentunut monipuoliseksi hyllyjärjestelmäksi, josta löytyy ratkaisuja kodin jokaiseen tilaan.

Kajsa (1922-2017) ja Nils "Nisse" Strinning (1917-2006)

String hylly sai voiton jälkeen palstatilaa useista sisustuslehdistä, sitä haluttiin esille messuille ja tapahtumiin.
Hylly voitti vuosien varrella palkintoja ja suurmiehet halusivat sitä pääkonttoreihin aina New Yorkia myöten. Kovien myyntitulojen ansiosta Nisse pystyi ostamaan itselleen kirjoituskoneen ja auton.

String hyllystä tehtiin satoja kopioita 1950-luvulla. Kuten sanotaan, on “matkiminen” imartelun suurin muoto. Viimein vuonna 1961 hyllyt saivat laillista suojaa.

Aikainen 1970-luku oli vaikeaa aikaa Stringille. Yksinkertaisuus ja suorat linjat joutuivat väistymään kirkkaiden värien ja runsaiden muotojen tieltä. 
Myynti laski ja aiemmin korkeassa arvossa pidetyt hyllyt syrjäytettiin kotien paraatipaikoilta lastenhuoneisiin ja autotalleihin.

Vuonna 1985 ruotsalainen huutokauppatalo Bukowskis teki rohkean tempun pitämällä “Nisse Strinning -näyttelyn”. String hyllyä mainostettiin muotoilun klassikkona ja ihmiset ihmettelivät, miten niin arkipäiväinen tuote ansaitsi näyttelyn. Jälkikäteen voidaan todeta Bukowskisin intuition osoittautuneen oikeaksi, sillä pian suunnittelijapari nähtiin jälleen uudessa valossa.


Elettiin vuotta 2004, kun Ulrika ja Peter Erlandsson avasivat pienen design-myymälän Etelä-Ruotsissa. Myymälään asteli asiakas, joka kyseli, mistä voisi hankkia String hyllyn. 
Omistajilla ei ollut tietoakaan, mutta he lähtivät selvittämään asiaa. Tutkimustyön jälkeen Peterille selvisi, että jossain kohtaa Stringin tuotanto oli lopetettu ja valmistaja oli asetettu konkurssiin.

Kuin päähänpistosta Peter otti yhteyttä konkurssipesänhoitajaan ja kysyi, josko tuotannon voisi aloittaa uudelleen. Hän löysi myös itsensä kysymässä, voisiko hän ostaa oikeudet String tuotannolle. Pesänhoitaja ohjeisti ottamaan yhteyttä Nisse Strinningiin. Peter otti nopeasti yhteyttä partneriinsa Pär Josefssoniin ja parin viikon kuluttua he vierailivat Strinningien ovella.

Nissellä oli tapana viettää aikaa yläkerrassa hänen luonnosten ja prototyyppiensä parissa. Kajsa puolestaan oleskeli talon pohjakerroksessa piirustuksineen. Mutta sinä päivänä pariskunta odotti “poikia” yhdessä keittiössä valtavan vastaleivotun kakun kanssa, jonka päälle oli kirjattu isolla sana S-T-R-I-N-G.

Kajsa ja Nisse paiskasivat vuonna 2004 kättä Peterin ja Pärin kanssa ja näin “pojat” (kuten Strinningit heitä nimittivät leikkisästi) saivat Stringien valmistus- ja myyntioikeuden maailmanlaajuisesti. Siitä alkoi String Furnituren uusi luku.

 
Nykyisin String System tuoteperhettä on laajennettu lukuisilla väreillä, materiaaleilla ja tuotteilla, joista useat on poimittu Nissen arkistoista. Hyllyjä on saatavilla yhä juuri samoilla mitoilla kuin alkuperäistäkin (L78, S20) ja voitkin siksi yhdistää vanhoja ja uusia hyllyjä keskenään. Tuotanto on yhä Ruotsissa, aivan kuten vuonna 1949. Tehtaalta String tuotteita lähetetään 48 maahan.


     

String 1949-2024 juhlavuoden hylly tekee kunniaa Stringille palaamalla sen juurille. Värit ovat samat kuin hyllyn ensimmäisessä versiossa; sivupaneelit ovat siniset ja hyllyt öljyttyä massiivitammea. Juhlavuoden hyllyt on numeroitu ja niitä on yhteensä 1949 kpl koko maailmassa. Suomeen hyllyjä tuli myyntiin 80 kappaletta, ja niistä kuusi on ostettavissa meiltä. Lisää ei enää saa tilattua.

Search