Takaisin

Näe kotisi uudessa valossa

Päivän aikana kodin valaistus ehtii elää monella eri tavalla. Valontarve muuttuu myös aina vuodenajan, tilan sekä esimerkiksi mahdollisen työskentelyn myötä. Oikeanlaisella valaistuksella voi muokata tunnelmaa juuri halutunlaiseksi tai jopa korostaa kohdennetusti tiettyjä kalusteita ja seinällä olevaa taidetta. Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, voisiko jonkin tilan saada paremmin käyttöön toisenlaisella valaistuksella ja valaisimella.

Sopiva polttimo valitaan aina valaisimen mukaan, mutta valaisimesta riippumatta on usein suositeltavaa käyttää LED-polttimoita. Laadukkaat LED-polttimot ovat energiatehokkaita, tarjoavat erinomaisen värintoiston ja niillä on pitkä käyttöikä. Mikäli valaistuksesta halutaan pehmeä ja tunnelmallinen, kannattaa valita opaalipintainen polttimo. 

Artek A910 seinävalaisin   Artek A910 seinävalaisin

Leikittelyä valaistuksella

Ottamalla huomioon valaisimen synnyttämät varjot on tilaan mahdollista luoda näyttävääkin dramatiikkaa. Erilaiset heijastumiset ikkunan kautta voivat saada aikaa kauniita vaihtuvia kuvioita ja esimerkiksi Artekin Golden Bell luo upean sädekehän valaisimen ympärille. Valon ja varjon leikkejä luodessa kannattaa valaisimia asettaa eri korkeuksiin, jotta valokin pääsee tulemaan eri suunnista ja korkeuksista. Tärkeää on myös huomioida suoran, epäsuoran ja hajautetun valon vuorovaikutus.

Himmennyksen ansiosta saa helposti tilan kokonaisilmettä hallittua. Himmennys auttaa paitsi tietyn tunnelman luomisessa, mutta myös oikeanlaisen työvalaistuksen säätämisessä. Mikäli tiedossa on remonttia, kannattaa miettiä himmennettävien valokatkaisijoiden asentamista kodin eri tiloihin.

Artek Golden Bell riippuvalaisin    Artek A110 "käsikranaatti" riippuvalaisin 

Artek A811 lattiavalaisin  

Tilaan sopiva valaisin

Erilaisia valaisimia löytyy kotoa jokaisesta huoneesta ja joskus oikeanlaisen valaisimen valinta voi olla vaikeaa. Muotoilun ja omien toiveiden lisäksi tulisi ottaa huomioon myös valon tarve ja minkälaisissa hetkissä valaisin on käytössä. Olohuoneessa on usein kattovalaisimien lisäksi paikka myös erilaisille lattiavalaisimille lepotuolin äärellä tai pöytävalaisin tv-tason päällä. Mikäli lattiavalaisimen toivotaan toimivan myös lukuvalona, tulee polttimon olla tarpeeksi kirkas, jotta silmät eivät rasitu lukemisesta. Sopiva kirkkaus tällöin on yleensä noin 400-500 lm.

Ruokapöydän yllä toimii usein joko yksi tai useampi riippuvalaisin, pöydän ja tilan koosta riippuen. Mikäli ruokapöytää käytetään ensisijaisesti vain ruokailuun, on hyvä valita pehmeää ja tunnelmallista valoa tarjoava valaisin, joka ei häikäise. Jos taas ruokapöytä toimii säännöllisesti myös työpöytänä, olisi valaisimen hyvä tuottaa kirkasta valoa koko pöytätason leveydeltä. Tällöin valaisimen on hyvä olla kooltaankin hieman suurempi. Ruokapöydän yllä oleva valaisin kannattaa rohkeasti tuoda riittävän matalalle siten, että se jäisi noin 55-70 cm korkeudelle pöytätasosta.

Erilaisissa matalissa eteisauloissa toimivat katto- ja seinävalaisimet, jotka eivät verota tilan korkeutta entisestään. Jos puolestaan huonekorkeutta riittää reilusti yli 260 cm, voi tilaa korostaa riippuvalaisimella, joka ei jää tulijalta huomaamatta. Kotoista ja lämmintä tunnelmaa lisäävä seinävalaisin on hyvä asettaa noin 180 senttimetrin korkeudelle lattiasta tilan ollessa noin 260 cm. Mikäli seinävalaisimen asentaa tätä korkeampaan tilaan, voi valaisinta nostaa korkeammalle samassa suhteessa. Nyrkkisääntönä on hyvä kuitenkin pitää seinävalaisimet ovenkarmien alapuolella.

Search