Takaisin

Tuomme tutuksi: Vitra

"The details are not the details. They make the product." - Charles Eames.

Vuonna 1950 perustettu sveitsiläinen Vitra on tuonut jo vuosikymmenien ajan suosituimpien suunnittelijoiden kalusteita koteihin, toimistoihin ja julkisiin tiloihin. Vitran tuotteet ovat pääasiassa Charles ja Ray Eamesin, George Nelsonin ja Verner Pantonin legendaarisia mallistoja. Nämä suuret nimet tekevät Vitran kokoelmasta yhden maineikkaimmista.

Vitra on korkealuokkainen ja innovatiivisen muotoilun edelläkävijä. Yritys on ollut mukana monissa ulkopuolisissa hankkeissa ja rakentanut jopa museoita ja gallerioitakin. Niiden avulla on pystytty levittämään muotoilun ja arkkitehtuurin tunnettuutta ihmisten keskuudessa. Vitralla muotoilussa arvostetaan pitkäikäisyyttä, mikä näkyy kestämään tehdyissä tuotteissa. Yhteistyötä tehdään kansainvälisten kärkisuunnittelijoiden, kuten Ronan & Erwan Bouroullecin, Anttonio Citterion ja Edward Barberin & Jay Osgerbyn kanssa. 

Vuodesta 2013 lähtien Vitra on omistanut Artekin. Artek on jatkanut kaikki nämä vuodet omana yhtiönään, mutta Vitran kautta on saatu lisäresurssjea muun muassa valmistukseen, logistiikkaan ja jakeluun. 

Vitra Belleville tuoli     Vitra Eames

Kestävyys & pitkäikäisyys

Tänä päivänä yritykset ovat kovassa syynissä ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen vastuun kantilta. Vitralla nämä eivät aiheuta päänvaivaa, vaan aiheet nähdään ennemminkin mahdollisuuksina suunnitteluprosessissa. He kokevat, että tuotanto ja valmis tuote ovat onnistuneet täysin silloin, kun se ei tekovaiheessa ole vahingoittanut ympäristöä tai koitunut missään määrin harmiksi ihmisille. 

Vitra on kulkenut jo alkuvuosiltaan kohti kestävämpiä valintoja. Tuotteiden pitkäikäisyys on tänä päivänäkin yksi yrityksen keskeisimmästä tavoitteista ja niin sanottua pikamuotia pyritään välttämään kaikin keinoin. Tämä ideologia huokuu kaikissa klassisissa huonekaluissa sekä esineissä, joita on käytetty jo vuosikymmenien ajan. Ja ompa joillakin tuotteilla saattanut olla jo monta eri omistajaakin. 

Vitralle kestävien tuotteiden valmistaminen tarkoittaa intensiivistä ja jatkuvaa suunnittelukehitystä. Jokaisen tuotteen valmistuksessa käytettävät materiaalit valitaan aina huolella ja testataan tarkoin - siten, että valintojen takana on hyvä seistä. Hankkimalla Vitran tuotteen, saat siitä usein jopa elinikäisen ystävän.

Kansainväliset huippusuunnittelijat

Luottamus on tärkeässä roolissa Vitran ja kaikkien suunnittelijoiden välillä ympäri maailmaa. Suunnittelijat, joilla on työhön kova palo ja kunnianhimoa, ovatkin yrityksen sydän. Yhteistyöt suunnittelijoiden kanssa pyritään tekemään aina siten, että siinä yhdistyy sopivassa suhteessa suunnittelijan luovuutta ja Vitran tuotetietoutta. Tätä filosofiaa onkin muokattu yrityksen kulttuuriin jo aikaisilta Charles ja Ray (Bernice Alexandra Kaiser) Eamesin ajoilta.

Eamesin pariskunnan vaikutus näkyy konkreettisesti yhä Vitralla, sillä heidän filosofiaansa hyödynnetään yrityksen arvoissa ja tavoitteissa. Tänäkin päivänä on tapana kysyä tärkeiden päätösten kohdalla: "Mitä Charles ja Ray sanoisivat?" Pariskunnan kuoleman jälkeen Vitra on pysynyt läheisissä väleissä Eames Officen omistavien Eamesin perheenjäsenten kanssa, jotka vastaavat Eames-tuotteiden tuotekehityksestä ja tuotannosta. Nykyisin Vitra on Euroopassa sekä Lähi-Idässä ainoa Eames-tuotteiden valmistaja.

Rayn ja Charlesin lisäksi Vitran historiassa on ollut myös lukuisia muita taitavia suunnittelijoita. Tunnetuimpia näistä ovat muun muassa Verner Panton ja George Nelson.

Ray ja Charles Eames

George Nelson
Amerikkalaisen designin avainhenkilönäkin pidetyn George Nelsonin (s. 1908) monet työt tunnetaan hyvin yhä edelleen. Vuonna 1957 Vitran perustaja Willi Fehlbaum solmi sopimuksen Nelsonin työpaikan, Herman Millerin kanssa. Vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö päästi Nelsonin kurkistamaan Vitran maailmaan ja muodosti miesten välille vankan ystävyyssuhteen. Fehlbaum kuvailikin Nelsonia sanoilla: ”Kukaan muu merkittävä suunnittelija ei puhu yhtä viisaasti tai kirjoita yhtä ymmärrettävästi designista”. 

1947 Nelson avasi oman suunnitelutoimistonsa, jossa vuosien mittaan työskenteli monia nimekkäitä henkilöitä. Yhdessä he loivat lukuisia tuotteita, joista osa tunnetaan nykyisin ikoneina. Hänen arkkitehtuurinen uransa puolestaan sisälsi monien yksityisten kartanoiden ja asuntojen suunnittelua. Nelson esitteli ajatuksiaan muotoilusta monissa artikkeleissa ja jopa yhdessätoista kirjassa. 

Kuollessaan vuonna 1986 George Nelsonin perintö koostui noin 7400 luonnoksesta, suunnittelusta, piirrustuksesta ja valokuvista vuosilta 1924-1984. Nämä harvinaisuudet ovat tänä päivänä Vitra Design Museon hallussa.

Verner Panton
Tanskassa syntynyt Verner Panton (s. 1926) aloitti yhteistyön Vitran kanssa 1960-luvun alkupuolella. Ennen tuota hän ehti työskennellä vuosina 1950-1952 Arne Jacobsenin arkkitehtiyrityksessä ja perustaa oman studion vuonna 1955. 

Verner Pantonin intohimo kirkkaisiin väreihin, geometrisiin muotoihin ja muovin käyttöön näkyi lähes kaikessa, mitä hän suunnitteli - olipa kyseessä sitten huonekalut, valaisimet tai tekstiilit. Pian nämä muovista valmistetut tuotteet saivatkin legendaarisen statuksen ympäri maailmaa. Pantonin tunnetuin huonekalu, Panton Chair esiteltiin vuonna 1967 ja sitä on saatavilla edelleen.

George Nelson     Verner Panton

Jasper Morrison
Brittiläinen Jasper Morrison (s. 1959) edustaa Vitran uudempaa suunnittelijakaartia viime vuosikymmeniltä. Hän on suunnittelija, joka uskaltaa ajatella rohkeasti ja vastoin odotuksia. Morrison on kuvaillut hyvää designia "supernormaaliksi". Hänen mielestään onnistuneesti suunnitellusta tuotteesta huokuu helppo käytettävyys sekä vastuullisuus. 

Jasper Morrisonin Vitralle suunnittelemat tuotteet ovat samassa linjassa hänen ajattelutapansa kanssa. Loistavina todisteina tästä toimivat esimerkiksi moneen tilaan sopiva All Plastic Chair, kätevä tarjoilujen pelastaja Rotary-kerrostarjotin sekä upea Cork-sarja, jonka tuotteet toimivat niin jakkarana kuin sivupöytänäkin.

Jasper Morrison     Ronan & Erwan Bouroullec

Ronan & Erwan Bouroullec
Ranskalaiset Ronan (s. 1971) ja Erwan (s. 1976) Bouroullec aloittivat yhteistyön Vitran kanssa 2000-luvun alkupuolella. Veljekset muodostavat yhden tämän päivän kiinnostavimmista desing-duoista ja heidän tuotteensa vaihtelevat aina huonekaluista tekstiiliseinäjärjestelmiin ja pieniin sisustusesineisiin.

Molemmat Bouroullecin veljeksistä ovat aina olleet kovia piirtämään. Tämä onkin johtanut siihen, että suunnitteluprosesseissa erilaisia luonnoksia ja mallinnoksia pyöritellään pitkään. He ovat kuvailleet, että piirtämisen ansiosta epäilykset ja pelot hälvenevät luonnoslehtiöiden sivuilla. Pitkä suunnittelu on johtanut kerta toisensa jälkeen upeisiin lopputuloksiin, minkä todistavat esimerkiksi Belleville-tuolit, tunnettu Palissade-sarja sekä laaja Kaari-tuoteperhe.

Vitra tunnelmakuva

Search